top of page
Търсене
Снимка на автораBoyana Aleksova

10 забележителности в Кюстендил


панорамна снимка на град Кюстендил през есента

Кюстендил е светски град, който може да ви върне в миналото, за да видите как са живели нашите предци, как са се отбранявали от враговете си, къде са ходили, за да изповядват религиите си и къде са се лекували.

Кюстендил е град, който може да ви накара да намалите темпото и да обърнете сетивата навътре, за да върнете вниманието си към здравето.

Кюстендил е град на културата, богат на събития, които празнуват традициите докато смело гледат към бъдещето.

Ако сте решили да посетите Кюстендил за едни уикенд, можете спокойно да разгледате някои от следните забележителности:


Лесопарк “Хисарлъка”

Средновековната крепост в лесопарк Хисарлъка, забележителности в град Кюстендил

Започнете почивката си в Кюстендил с приятна сутрешна разходка по алеята на здравето и алеята на влюбените в лесопарк “Хисарлъка”, който се намира в живописната планина Осогово. Едно от най-атрактивните места в парка e средновековната крепост "Хисарлъка", която е построена в края на ІV и началото на V век. Съществувала е през Първата и Втората Българска държава, но е била разрушена през ХV век от османските завоеватели. Крепостта е била използвана като феодален замък, а през 2014 е реставрирана и са поставени описания, които дават повече информация за историята и реставрацията й.

Докато се разхождате из парка можете да посетите информационния център до ресторант “Чешмето”, където можете да научите още повече за града и да си купите сувенири, с които да запомните уикенда.


Църква "Успение Богородично"

Църква Успение Богородично, забележителности в град Кюстендил

След разходката в Хисарлъка се насочете към центъра на град Кюстендил, където можете да разгледате множество забележителности в същия ден.

Започнете с възрожденската църква “Успение Богородично”, построена през 1816 г. като митрополитска църква, където можете да видите запазени ценни икони, включително една от началото на XIX век, рисувана от Тома Вишанов. Църквата е архитектурно-художествен паметник на културата с категория „национално значение“ и действащ храм на българската православна църква.


Килийно училище

Килийно училище, забележителности в град Кюстендил

В непосредствена близост до църквата се намира взаимното училище "Св. Св. Кирил и Методий", наричано още Килийно училище - светско училище, което е функционирало в периода 1849-1888 година. Сградата, която виждаме днес е била построена на същото място, където се е намирало първото килийно училище в града, построено през 1820 година. Там децата са били учени на на български език, четене, писане и църковно пеене.

Днес училището се използва за множество културни мероприятия и е обявено за паметник на културата.


Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора”

Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора”, забележителности в град Кюстендил

След кратка разходка по централната алея на града ще видите художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора”, построена през 1972 година. Оттогава галерията активно показва творби на значими български художници чрез самостоятелни и групови изложби и организира пленери за студенти от Националната художествена академия.


Ако огладнеете след посещението на галерията, можете да обядвате в ресторант Рамира, който се намира зад галерията и предлага изискана средиземноморска храна, създадена от висококачествени местни продукти.


Дервиш баня

Дервиш баня, забележителности в град Кюстендил

Продължете разходката си из центъра на Кюстендил след обяда като разгледате средновековната османска обществена баня - Дервиш баня. Завършването на строителството ѝ през 1566 година съвпада със смъртта на Сюлейман Великолепни. Банята е функционирала повече от 400 години, а сега е Архитектурен паметник на културата, който може да се разгледа само отвън.


Чифте баня

Чифте баня, забележителности в град Кюстендил

Може би няма да се изненадате, че следващата дестинация отново е обществена баня в центъра на града. Чифте баня е изградена върху основите на късносредновековна турска баня, построена през 1489 г. от Сюлейман паша върху основите на Пауталийския асклепион. През 1913 година банята е преустроена и реконструирана, за да събере две отделения – мъжко и женско, всяко от които има по три басейна с топла минерална вода. Чифте баня е действащ балнеологичен комплекс, а около нея е устроен паркът „Банска градина“ с декоративни дървета и цветни лехи.


Пауталийски асклепион

Пауталийски асклепион, римски терми, забележителности в град Кюстендил

Вдясно от банята можете да видите разкопки на Пауталийския асклепион, който се намира и под основите на Чифте баня. Асклепионът е древноримски храм-балнеолечебница от І и ІІ век, който е бил посещаван от почти всички римски императори. Асклепионът е имал помещения както за групово, така и за индивидуално посещение и лечение. В римските терми имало съблекалня, топла зала, гореща зала, студена зала, пералня и гимнастическа зала.

Асклепионът обхващал комплекс от антични постройки и храмове на божества от гръко-римския пантеон. Освен храмовете имало парк, гимназион, стадиони, театри и други обществени постройки.


“Ахмед Бей” джамия

Ахмед Бей, джамия, забележителности в град Кюстендил

Изградена в средата на ХV век, джамията “Ахмед Бей” се намира точно до Пауталийския асклепион и е архитектурно-строителен паметник на културата с категория „национално значение“. Внушителната сграда на джамията е построена с каменни блокове и тухли от по-ранни епохи, с издигнат широк купол, мраморни стълбове, подпори и островърхи арки. Отличава се с декоративна тухлена украса, характерна за средновековната българска архитектура с корниз тип „вълчи зъб“. Входната аркада е запазена в оригиналния си вид.

В днешно време сградата се използва за изложбена зала към Регионалния исторически музей.


Пиркова Кула

средновековна прикова кула, забележителности в град Кюстендил

В непосредствена близост до джамията се намира Пирковата кула - средновековна триетажна отбранителна кула, която е построена с материал от Пауталийския асклепион. Приземният етаж е служел за склад за оръжия, вторият етаж е организиран за продължително обитаване – с огнище, ниша, три прозореца и полуетаж, а третият етаж осигурявал кръговата отбрана с вертикални и кръгли бойници.

В настоящето кулата е част от Регионалния исторически музей и се използва за изложбена зала за съвременно изкуство и други културни мероприятия.


Домът на Майстора в село Шишковци

Владислав Чанев и Евгени Серафимов, фотографски проект вдъхновен от творчеството на Владимир Димитров-Майстора

На връщане към София можете да посетите дома на Владимир Димитров-Майстора в село Шишковци, който ясно показва връзката на художника със селото, хората и земята. Майстора е роден в село Фролош, но, след като пътува из Европа като млад художник, решава да се установи в кюстендилското село Шишковци, където живее 29 години и създава множество значими творби. Постоянната експозиция в дома му показва как художникът е живял само с най-нужните вещи, кои са били неговите модели и материалите, които е използвал, за да рисува. През лятото в къщата на Майстора се провеждат различни артистични събития като четене на поезия, изложби, пленери и концерти.


Ако искате да видите още забележителности, отворете туристическата карта на Кюстендил!


Не забравяйте да следите Културния календар, за да не изпуснете цветните кюстендилски празници! До скоро!


Автор: Бояна Алексова

Снимки: Владислав Чанев; стокови снимки

145 преглеждания0 коментара

Kommentare


bottom of page